Ölçüler ve Ölçü Kapları – Ayşenur Altan Yemek Tarifleri




Merhaba,
Bu yazıda çokça sorulan ölçü kaplarını karşılaştırmak istedim. Herkesin birçok farklı bardak ölçüleri oluyor ve bu karışıklığa sebep oluyor. Aslında tüm dünyada kullanılan ölçü 250ml lik bardaktır. Bununla ilgili videomu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ayrıca ikindi ve üçüncü bölümlerde daha fazla detaydan bahsettim. Onları da izlemenizi öneririm.


Tariflerimizde size hatasız ölçü vermek için tüm dünyada yemek kitaplarında kullanılan 1/3 (üçte bir ), 2/3 (üçte iki), 1/2 (yarım) bardak gibi bölümlere ayrılmış  250ml. lik bardak ölçüsünü kullanıyoruz (fotoğraf 1- kırmızı yazılı ölçü bardağı). Tariflerde su bardağı, ufak çay bardağı, kahve fincanı gibi ölçüler bardakların cinsi ve boyutu değişebildiğinden tarif ölçülerini bozmakta ve hatalar oluşturabilmektedir. Bu yüzden sizler için genel ölçüleri fotoğrafladık ve karşılaştırdık.

  

Ölçü Kabındaki Değerlerin Su ve Çay Bardağı ile Karşılaştırması
1 çay bardağı suyu ölçü kabımıza aktardığımızda 1/3 su bardağının biraz daha üzerine çıktı (fotoğraf 2). Yani tam eşit bir ölçü elde etmek için 1 çay bardağını tam olarak doldurmadan 1/3 su bardağı suyu elde etmiş oluruz. Eğer tarifimiz 2/3 su bardağı istiyorsa 2 çay bardağı sıvıyı ölçü olarak kullanabiliriz.

Daha açıkça:
1/3 su bardağı=1 çay bardağı yaklaşık değerini verebiliriz.2/3 su bardağı ölçüsünü 250ml.lik bardağa aktardığımızda suyun seviyesi yaklaşık olarak 1 su bardağından iki parmak eksik geldi. (fotoğraf 3)
Daha açık bir ifade ile:
2/3 su bardağı = 1 su bardağından 2 parmak eksik. (fotoğraf 3)

Sonuç olarak eğer sitemizdeki tarifleri kolayca ve hatasız uygulamak istiyorsanız size 1 adet ölçü kabı almanızı tavsiye ederim. Fotoğraftaki gibi cam (özellikle sıvılar için) alabileceğiniz gibi plastik veya metal kaşıklar şeklindede satın alabilirsiniz. Ancak tabiki bu sadece size kolaylık sağlamak ve kesin bir ölçü için gerekli. Yoksa yukarıda açıkladığımız şekilde evdeki bardakları ölçü olarak kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken genel ölçülere sadık kalmak. Örneğin eğer tarifte silme yemek kaşığı un isteniyorsa kaşığı düzleyip ölçmelisiniz. Göz kararı ölçülerden yanaysanız sonucuna da katlanmanız gerekir:)
Bu kadar ölçü sohbetinden sonra şimdi yine mutfağa geçme zamanı… Buyrun tariflerimizi dolaşın ve yeni bir tarifi daha repertuarınıza ekleyin:)




3 geri izleme / bildirim

  1. Miksersiz Üzümlü Hindistan Cevizli Kek | Kekevi Blog
  2. Kekevi.com – Mayalı Kremalı Pastacıklar
  3. Nişasta (Mantar) Kurabiyesi | Kekevi.com – Ayşenur Altan

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)