Kahvaltılık Yumuşacık Ekmekler Yapmanın Sırrını İstermisiniz? | Ayşenur Altan Yemek Tarifleri




Kahvaltılık ekmek tarifi veya sandviçlik yumuşacık ekmekler yapmak için size gereken çok basit bir ekstra malzeme ve iyi bir tarif 🙂 İçine koyduğum balkabağı veya patates püresi hamura ve piştiğinde ekmeğe yumuşak bir yapı kazandırıyor.

Kahvaltılık Sandviçlik Yumuşak Ekmek İçin Malzemeler:

  • 1 ince dilim balkabağı (küp doğranıp yarısına kadar su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın.) veya 1 orta boy patates (soyup küp doğrayıp az suda haşlayın ve püre yapın.)
  • 1 buçuk su bardağı ılıktan biraz sıcak yarı yarıya süt ve su karışımı (serçe parmağınızı suya batırdığınızda hafif ısıracak 🙂
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3- 3 buçuk su bardağı arası un
  • 1 su bardağı tam buğday unu (isterseniz tamamı beyaz unda olabilir)
  • 1 buçuk silme tatlı kaşığı tuz
  • tepsiye serpmek için irmik
  • ekmeklerin üzerine serpmek için ekstra un

Kahvaltılık Mini Ekmek Nasıl Yapılır?

  1. Hamur yoğurma kabına ılıktan sıcak suyu alıp mayayı ve 1 yemek kaşığı unu ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın ve 5 dakika köpürüp aktifleşmesi için bekletin.
  2. İçine sıvıyağı, yumurtayı, ılıktan sıcak sütü, tam buğday unu ve 2 buçuk bardak kadar beyaz unu, tuzunu ve balkabağı püresini veya patates püresini ekleyip yoğurmaya başlayın
  3. Yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğurup yuvarlak şekil verin. Hamur yoğurduğunuz kabı hafif yağlayıp tekrar içine alın ve üzerini kapatıp iki katına çıkana kadar mayalandırın.
  4. Mayalanan hamurun havasını dikkatlice söndürün ama çok yoğurmadan toparlayıp ikiye kesin. Her bir parçayı katlayıp hafif rulo yapın ve 5er parçaya kesin.
  5. Her bir parçayı beze paymakla uğraşmadan üst tarafta düzgün bir yüzey elde edecek şekilde alta doğru birleştirip hafif dikdörtgen yassı oval bir şekil verin. İsterseniz yuvarlak da yapabilir, hamuru 8e bölerek daha büyük veya 12ye bölerek daha ufak ekmekler de yapabilirsiniz.
  6. Şekil verdiğiniz hamurları irmik serpili fırın tepsisine hafif aralıklı yerleştirin. Üzerine tekrar bir tepsi veya bez kapatıp oda sıcaklığına göre yarım saat kadar (hamur iki katına çıkana kadar) mayalandırın. Mayalanma sürecinin bitimine yakın fırınınızı 200C dereceye ısıtın.
  7. Mayalanan ekmeklerin üzerine biraz un serpiştirin ve keskin bir bıçakla ortalarında boylu boyunca derin çizik atın. Isınmış 200C dereceli fırına alıp altı üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin. Süre fırından fırına değişeceği için arada kontrol edin ve birden kızarıyorsa 10 dakika sonra fırın ısısını 180C dereceye düşürüp içinin piştiğinden emin olana kadar pişirmeye devam edin.
  8. Pişen ekmekleri fırından alıp üzerine temiz hafif nemli bir bez örtüp ılınana kadar bekletin.
  9. Hazır olan ekmeklerinizi tazeyken hava almayan poşetlere koyup derin dondurucu da da saklayabilirsiniz. Bir iki gün sonra dilimleyip tost makinesinde kızartarak da ayrı lezzetli oluyor:) Şimdiden afiyet olsun

 

 




1 geri izleme / bildirim

  1. Evde Ekmek Nasıl Yapılır? Mısır Unlu Geç Bayatlayan Ekmek Tarifi / Ayşenur Altan | Ayşenur Altan - Kekevi.com

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)