Akşamdan Mayalı Hamur Hazırlama / Açma Düğüm Çörek Tarifi




Akşamdan mayalı açma poğaça hamuru hazırlayıp sabah nasıl pişiririz? Eğer kahvaltılarınız, piknik veya yol için taze açma, poğaça veya çörek hazırlamak isterseniz geceden hamuru mayalayıp buzdolabında bekleterek mayalanma süresini geciktirebilirsiniz. Bende kızımın kahvaltısı için düğüm açma çörek hazırladım ve nasıl yaptığımı adım adım sizinle paylaşmak istedim.

Mayalı bir hamuru geceden bekletmenin temel mantığı mayalanma sürecini geciktirmek. Nasıl ki bir hamuru daha çabuk mayalandırmak için ılık bir ortamda bekletiyorsak daha geç mayalanması içinde soğuk bir ortama ihtiyacımız var. Aynı şekilde hamurda kullanacağımız sıvı malzemeleride çok fazla ısıtmamak gerekiyor. Ancak tabi tamamen soğuk bir su ile mayayı buluşturup hamuru yoğurursak bu sefer mayamız uyanmayıp kabarmayabilir. Bu sebeple ne çok sıcak ne soğuk bir ayarda tutmak en uygunu…

Peki geceden hamuru, sabah pişirmek üzere nasıl hazırlarız?

Ben gece yatmadan 1 saat önce hamuru mayalayıp buzdolabına kaldırdım. Hava çok sıcak olduğu ve taze yaşmayam yerinde duramadığı için 🙂 1 saat sonra yatmadan hemen önce kontrol ettiğimde hamur mayalanmıştı. Havasını söndürüp tekrar buzdolabına kaldırdım.

5 saat sonunda hamuru çıkarıp biraz oda ısısına gelmesini beklemeniz gerekiyor. İsterseniz kullanmanıza 1 saat kala dışarı alıp bekletebilirsiniz. Veya aceleniz varsa çaydanlığa sıcak su koyup üzerine yerleştirerek ılınma sürecini biraz hızlandırabilirsiniz. Ancak dikkat edin hamur çok fazla sıcak su üstünde kalırsa tabanı pişip sertleşmeye başlayabilir.

Bundan sonra hamura istediğiniz gibi şekil verip tepside mayalanması için bir 15-30 dakika daha (havanın sıcaklığına göre) bekletip yumurta sarısını sürerek ısıtılmış fırına verebilirsiniz. 200C 210 C derece de altı üstü kızarıp hala yumuşak ken fırından alın, daha fazla kurutmayın.

BU NEFİS TARİFİ ALIP KAÇMADAN ÖNCE:)

YOUTUBE KANALIMI TAKİBE ALARAK YENİ TARİFLERDEN HABERDAR OLUN

Sosyal Medya Hesaplarım
Facebook: https://www.facebook.com/kekevi
Twitter: https://twitter.com/kekevi
Instagram: http://instagram.com/kekevicom

Mayalı Düğüm Açma Çörek için malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 su bardağından biraz az sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 2 adet yumurta (sarılarını üzeri için ayırın)
  • yaklaşık 7-8 bardak un
  • 3 çay kaşığı tuz
  • çay kaşığının ucuyla kakao
  • arzuya göre susam, haşhaş , çörekotu tohumu

Mayalı Düğüm Açma Çörek Yapılışı:

  1. Ilık su ve sütü hamur yoğuracağınız kaba alın.
  2. Şeker ve mayayı ekleyip karıştırın ve 5 dakika bekleyin.
  3. Kalan malzemeleri tuz hariç 6 bardak un ile yoğurmaya başlayın.
  4. Azar azar un ilave ederek (bu arada tuzuda serpiştirerek ekleyin) yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  5. Hamuru top haline getirip kaseye alın ve üzerini streç ile kapatın. 1 saat veya iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  6. EĞER AKŞAMDAN HAZIRLAYIP SABAH KULLANACAKSANIZ hamuru gecen yatmadan önce hazırlayın ve buzdolabına kaldırın. 5-6 saat veya ertesi gün pişirmeye bir bir buçuk saat kala mayalı hamuru dolaptan çıkarın. yarım saat kadar hafif ılınması için bekletin.
  7. Hamura sade veya poğaça şekli verip tepsiye dizin ve tepside biraz daha mayalanması için bekletin. Düğüm şekli vermek için hamurdan limon büyüklüğünde parça koparın. Uzun bir çubuk yapıp düğüm atın ve uçlarını altta birleştirin.
  8. Mayalanan açma çöreklere kakao ile çırpılmış yumurta sarısı sürüp ısıtılmış 210 C dereceli fırında kızarana kadar pişirin.

TARİFİ BEĞENDİYSENİZ MAYALI BU YUMUŞACIK POĞAÇA TARİFİMDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

 

 




İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)