Karadeniz yemeklerinin vazgeçilmezi hamsi, pilavda da yerini güzel bir uyumla alıyor. Misafirlerinize sunabileceğiniz farklı olduğu kadar gerçekten leziz bu tarifi videolu anlatımla rahatlıkla yapabilirsiniz..
Malzemeler:
- Yaklaşık 1 buçuk kilo hamsi
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 2 su bardağı iyi cins pirinç
- arzuya göre 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 4-5 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 silme tatlı kaşığı kadar yenibahar
- 1 silme yemek kaşığı tarçın
- tuz, karabiber
- 2 buçuk su bardağından biraz fazla sıcak su
- üzeri için ayrıca 1 çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tereyağı
- süslemek için maydanoz yaprakları
Yapılışı:
- Önce pilavı hazırlayın. Bunun için pirinci bir kaba alıp 2 yemek kaşığı tuz ve üstünü basacak kadar sıcak su ile ıslatıp ılınana kadar bekletin.
- Geniş bir pilav tenceresine yağı aktarın. Yemeklik doğranmış soğanı ve kullanıyorsanız fıstıkları birlikte kavurun.
- Pirinçleri bol suda duru su çıkana kadar yıkayıp süzerek kavrulan soğana ilave edip kavurmaya devam edin.
- Baharatları,tuz ve karabiberi, kuş üzümünü ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra sıcak su ilave ederek pişirin. (Pilavınız diri kalmadan tam olarak pişmiş olmalı ama daha fazla lapa olmamalı.)
- Pilav demlenirken hamsileri ayıklayın. Bunun için hamsinin iç kısmını aldıktan sonra ortadaki kılçığınıda hamsiyi ayırmadan çıkarın.Hepsini ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün.
- Hafif yağlanmış orta büyüklükteki yuvarlak, tercihen teflon veya aluminyum tepsinizin taban kısmını tamamen kapatacak şekilde hamsileri dizin. (Hamsi pişerken çekip küçüleceklerinden dolayı sıkça dizmelisiniz.)
- Tepsinin yanlarınıda hamsiler dışarı sarkacak şekilde dizin.
- Pilavı tepsinin ortasına döküp kalan hamsilerle üst kısmını yine sıkıca dizerek tamamen kapatın.
- 170C dereceli fırında hamsiler iyice pişip kızarana kadar pişirin. Servis tabağına ters çevirerek sıcak olarak servis yapın.
Merhaba Ayşenur Hanım,ben Adanalıyım,fellah köftesi Adana kökenli bir tariftir,şehrimizin çiftçi araplardan oluşan bir kısım hemşerilerimiz uzun yıllar önce Adana yöresine yerleşmişler,haliyle kültürlerimiz de birbirinden etkilenmiştir,bu tarifin kökeni budur,fellah ise çiftçi arapların adıdır,sevgiler….
Merhaba Sema hanım teşekkürler bilgiler için. Güneydoğu anadolu ve Arap mutfağı hepsi birbirinden leziz. Adeta yarışıyorlar. Her zaman beklerim