Kaymak / Süt Kreması Nasıl Yapılır? Ayşenur Altan Tarifleri




Evde mis gibi kaymağınızı, süt kremanızı kendiniz yapmak ister misiniz? Kaymak nasıl yapılır? Güzel bir kaymak için tek gereken doğal tam yağlı bir süt. Taze taze gelen sütün kaymağını almak ise birkaç püf noktasıyla beraber çok basit. Kaymak tarifi için videomu izleyin ve artık kendi kaymağınızı ve kremanızı evde yapın.

Kaymak , Süt kreması için gereken malzemeler:

  • 5 litre doğal tam yağlı çiğ süt

Evde Kaymak Nasıl Yapılır?

Öncelikle kaymak sütün yağı olduğu için güzel ve fazlaca kaymak elde edebilmemiz için yağlı bir süte ihtiyacınız var. Marketlerdeki şişe sütler malesef yeteri kadar yağlı olmuyor. Açıktan veya çiftlikten gelen çiğ sütü aldığınızda bu farkı daha iyi anlıyorsunuz. Eğer sütünüz yağlı ise 5 litre kadar sütten yaklaşık bir büyük kase dolusu (yaklaşık 1 su bardağı, 200gr. kadar) kaymak elde edersiniz.

Sütü aldıktan sonra geniş bir tencereye aktarın. Gelen süte göre isterseniz temiz bir tülbent ile tencereye aktarırken süzdürebilirsiniz. Ocağı açın ve sütü hiç karıştırmadan, başından ayrılmadan kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını hafif tıkırdayacak şekilde kısıp bir 20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Bu aşamada hiç kepçe ile karıştırmayın. Sadece hafif kaynadığını üstten gözlemleyin ve taşmayacak miktarda ısıda kaynatın. Ocağın altını kapatıp oda ısısında üstünü tam kapamadan ılıtın. Süt tencerede soğuması zaman alabilir. 4-5 saat sonra ılınınca buzdolabına kaldırın ve bir gece bu şekilde soğumaya bırakın. Kapağını buzdolabında isterseniz açık da bırakabilirsiniz.

Ertesi gün tencereyi dikkatlice çıkarın kapağını açın. Üzerinde biriken kaymak hafif salınarak size gülümsüyor olacaktır:) Delikli kevgir ile kaymağı önce rahat alabilmek için  ortadan ikiye kesin ve tencerenin kenarlarına yapışan yerleri hafif ittirip tencereden kurtarın. Sonra videoda gösterdiğim gibi katlayarak biriken kaymağı alın ve bir kaseye aktarın. Kevgir kaymağın üstünden sütlerin biraz süzülmesini sağlayacaktır. Hafif sulu kalması daha iyi olabilir. Çünki durdukta bir miktar daha katılaşıyor.

Bu sütlü kaymak aslında aynı zamanda süt kreması ile aynı şey. Yalnız piyasadaki kutu süt kreması içinde ayrıdan ne tür katkı maddesi var ve bunlar çırpıldığında ne kadar kıvam vermeye yardımcı oluyor bunu araştırmak lazım. Kremşanti yerine süt kremasını yakında denemeyi planlıyorum. Ancak lezzet açısında pudinglere, pastacı kreması ve çorba gibi tariflere, kısacası süt kreması kullanılan tariflere bence bu kaymak çok rahat kullanılabilir.

 




İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)