Tavada Mayalı Kapalı Pide / Kızartmadan Pişi




Hamuru klasik yağsız mayalı hamurun kepeklisi.. Ancak bu tarifte peynir içli hamuru kızartmak yerine tavada hafif yağlayarak pişiriyoruz. Hem daha hafif, hemde içinde eriyen peynirlerin tadı pide gibi bir tat veriyor yediğimizde. Ayrıca tarifin en güzel taraflarından biri de hamurda yiyeceğiniz kadar beze ayırıp kalanını 2-3 gün buzdolabında bekletebilir, ertesi sabah tekrar kullanıp kahvaltı için taze pide / pişilerinizi kolaylıkla pişirebilirsiniz.

tavadapeynirlimayali

 

Malzemeler:

  • yarım paket yaşmaya veya 1 yemek kaşığı tozmaya
  • 1 su bardağı ılıktan sıcakça su
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 buçuk su bardağı kepekli un
  • yaklaşık 2 su bardağından az un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • içine: kaşar, beyaz, çökelek peyniri karışımı

Yapılışı:

  1. Mayayın ılıktan sıcak suyun içinde parçalayıp karıştırın. Tozşekeri ekleyip 5 dakika köpürmeye başlaması için bekletin.
  2. Sıvıyağ, kepekli  un, tuz ve beyaz unun bir kısmını ekleyip yoğurmaya başlayın.
  3. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edin. Daha sonra un ilave etmeden iyice pürüzsüz bşr hamur olana kadar yoğurmaya devam edin.
  4. Üzerini örtüp ılık bir yerde 1 saat veya iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  5. Hamuru 8-10 bezeye bölüp yuvarlayın.
  6. İlk yuvarladığınızdan başlayarak hafif unlu tezgahta merdane ile tatlı tabağından büyük olacak şekilde açın.
  7. İçinin yarısına peynir karışımından dağıtıp diğer parçayı üstüne kapatıp kenarlardan bastırarak birleştirin.
  8. Döküm demir, saç veya yapışmaz yüzeyli tavayı ısıtın. Hazırladığınız hamurları orta ısıda önlü arkalı pişip kızarana kadar pişirin.
  9. Pişerken çevirdiğiniz kısmı tereyağ veya zeytinyağıyla yağlayıp tekrar çevirerek daha güzel kızarmasını sağlayabilirsiniz.
  10. Sıcak olarak servis yapın.




3 yorum

      • merhaba Ayşenur hnm, tarifinizi anca deneme fırsatı buldum 🙂 dediğiniz gibi kepekli un yerine normal un kullandım. ayrıca sıvıyağ yerine de zeytin yağı ekledim. iç malzemesini de kendime göre değiştirdim. İtalyada yaşadığım için biraz buranın pizzasına göre uydurdum diyebilirim. Arasına domates sosu, mozarella peyniri ve taze fesleğen koydum ama tadı gerçekten lezzetli olduğunu söylemeliyim. hamuru gayet güzel oldu. tşk ederim.

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)