Erigin Kilosu 200TL




Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisi köylerinde örtü altına alınan erik bahçesinde hasadı yapılan 300 kilo erik kilosu 200 TL’den İstanbul’a gönderildi.

Silifke’nin Keben Köyü’ndeki Zeynel Topçu’ya ait 2 dönümlük serada hasadı yapılan erik, 200 gramlık kaselerde ambalaj yapılarak İstanbul’a gönderildi.

Örtü altında ilk erik hasadını yapıp kilosunu 200 TL’den göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş “Türkiye’ nin ilk turfanda erik bölgesi olan Silifke’mizden bu yılda yine ilk erik hasadı yapmanın gururunu yaşıyoruz. Açık alanda nisan ayında çıkacak olan erik alınan örtü altında ise Mart ayının ortasında hasat ediliyor. Açık alandaki bahçelerimiz henüz çiçekteyken suanda erik hasadı yapıyoruz. Ürünümüz  şuanda İstanbul’ a gidiyor önümüzdeki günlerde İstanbul dan çeşitli yerlere dağıtım olacaktır ve bundan sonrada Türkiye’ nin her yerinde can eriği görebileceksiniz. Örtü altına altındaki erik ile açık alanla örtü altı arasındaki fark yaklaşık bir ay. Açık alanda normalde nisanın ikinci haftasında başlarken örtü altında gördüğünüz gibi mart ayının içerisinde hasadını yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. Yine hedefimiz gecen yıl olduğu gibi 200 liradan satabilmek yaklaşık 13 dönüm araziden on ton civarında bir rekolte beklemekteyiz” dedi.

Göktaş, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de her yıl olduğu gibi bu geleneği yine bozmadık ve ilk eriği yine biz çıkarttık” dedi.

Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, bu yıl 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadının yapılacağını belirtti.

CUMHURBAŞKANIMIZI ABDULLAH GÜL’Ü FUARA BEKLİYORUZ

Önümüzdeki hafta Kayseri’de yapılacak tarım fuarına katılıp Silifke can eriğini ve diğer ürünleri tanıtacaklarını anlatan Göktaş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Kayseri’de düzenlenecek fuara katılıp dalında erik götüreceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül bu fuara katılırsa kendisine dalında Silifke can eriğini ikram edeceğiz” dedi.

Geçen yıl ki gibi 200 TL’ den gönderdikleri eriğin ilk hasat gününü hayırlı olmasını dileyen, Üretici Zeynel Topçu’ nun oğlu Kamil Topçu ise, “Birliğimizin de katkıları ve desteğiyle üç sene önce yaptığımız örtü altı yetiştiriciliğiyle zaten Türkiye de ilk eriği açıkta biz çıkarmamıza  rağmen daha erken çıkartmanın da gururunu yaşıyoruz. Hem örtü altında hem açıkta ilk eriği Türkiye ye biz sunuyoruz” diye konuştu.

Kamil Topçu örtü altı sera yetiştiriciliği yapmanın kendisine getirdiği avantajdan memnun olduğunu dile getirirken, örtü altı erik yetiştiriciliğini ise bütün üreticilere tavsiye ettiğini kaydetti. Örtü altındaki rekolte düşüklüğünü fiyatın pahalı olması ile kapattıklarını ve bu durumdan de oldukça memnun olduklarını belirtti.

silifkehaberler.web.tr




İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)