Kek olmazsa annelerimizin hemencecik elindeki malzemelerle yoğurduğu kurabiyeler olurdu. İşte bu da onlardan biri, aşamaları, kimyası çok fazla ölçü derdi olmayan ve dayanıklı bir kurabiye..
Eskiden, çok değil belki 15-20 sene öncesine kadar mağazalarda, marketlerde alabileceğimiz ürünlerin çeşitliliği kadar çay davetlerindeki yemeklerdeki sofraların çeşitliliği de oldukça azdı. Herkesin belki farklı bir hatırası vardır ama bizim hatırladığımız 80lerin sonları ve 90larda gittiğimiz öğlen davetlerinin ikram edilen tabaktaki klasik menüsü patates salatası, fırından alınan ekmek hamuruyla yapılan hamur kızartması ve yuvarlak tepside yapılan kekti.
Kek olmazsa annelerimizin hemencecik elindeki malzemelerle yoğurduğu kurabiyeler olurdu. İşte bu da onlardan biri, aşamaları, kimyası çok fazla ölçü derdi olmayan ve dayanıklı bir kurabiye..
Günümüz çağının getirdikleri, bilgi alışverişinin kolaylığı ve alım gücüyle şimdilerde tabaklardaki, sofralardaki çeşitler fazlasıyla artmış durumda. Ancak bununla beraber azalan değerler, zaman kısıtlığı ve binbir çeşitli sofraların hazırlıklarının zorluğuyla zenginlik içinde farklı yönlerden giderek fakirleşiyormuyuz acaba? Siz olsanız hangi sofrada olmak isterdiniz: Arap sabunu kokan sade tek katlı bir evde alelacele yapılmış iki üç çeşitli ama sıcak sohbetli bir ortam mı, yoksa modern döşenmiş lüks bir evde, hangisinden yiyeceğini bilemeyeceğiniz, azar azarda alsanız normal sağlık kurallarında mide fesatsız kalkamayacağınız:) 8-10 çeşitli sofraları mı tercih ederdiniz?
Malzemeler:
- 1 su bardağından biraz az tozşeker
- yarım su bardağı sıvıyağ
- 2 yumurta
- yarım su bardağı yoğurt
- yaklaşık 2 buçuk su bardağı un
- 1 silme tatlı kaşığı karbonat
- yarım paket kabartma tozu
- arzuya göre vanilya veya portakal kabuğu rendesi
- arzuya göre yarım su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi
Yapılışı:
- Tozşekeri, sıvıyağı, yumurtaları ve yoğurdu hamur yoğuracağınız kaba alıp kaşıkla karıştırın.
- 2 bardak unu diğer malzemelerle ekleyip tekrar kaşıkla karıştırın.
- Ele ancak yapışmayacak kıvamda cıvık bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave ederek elinizle hamuru yoğurun. Daha fazla un koymaktan kaçının.
- 1 büyük tatlı kaşığı hamurdan alıp gerekirse hafif suya batırdığınız elinizle yuvarlak şekil verin. İsteğe göre şekere batırıp aralıklı olarak hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Isıtılmış 170C dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
Sevgili Aysenur, tarifden cok bu kurabiye hakkinda yazdigin guzel tanitim yazisiyla benide o arap sabunu kokulu gunlere goturdun. Bu tarifi yapmiyali yillar var. Firindan cikan kokular evi tamamen sardi. Ben biraz daha fazla un kullandim. Burdaki unla senin kullandigin un biraz farkli. Sonuc bir harika esim bir kac saat icinde tepsiyi yariya indirdi.
Aysegul hanim
kurabiyelerinizi denedim.cok guzel oldular.cocuklugumun kurabiyeleri.bu arada yarim pak.kab.tozu ve 1 tatlı kaşığı karb.kullaniyoruzya tekini 1 pak.kullansak olurmu?olsa siz zaten kullanirdiniz amaa:)) Aradaki fark nedir?karbonat ve kabartma tozu arasindaki fark nedir? Biliyorsaniz yazarsaniz sevinirim
Bu arada kurabiyeye senay hanima katiliyorum daha fazla un gidiyor aysegul hanim
sizin belirtiğiniz un ölçü ile yaptım.Hamur çok cıvık oldu.şekil bile veremedim. Kaşıkla tepsiye top top dökmeye çalıştım.yapış yapış. oldu.O halde Pişirince keke benzer bir şey oldu.Evde kimsede yemedi.Çok üzüldüm.
Merhaba üzüldüm olmamasına. ASlında yapmanız gereken biraz daha fazla un eklemekti. Videoda gördüğünüz kıvamı elde edene kadar. Kullanılan undan una değişiyor alacağı miktar. Bazen pakette sıkı oluyor veya bir yere boşaltınca havalanıyor ve ölçü aynı tutmuyor. Bir daha bunlara dikaat ederseniz olacaktır inşallah.. Sevgiler
Üzerine yumurta sürülmüyormu
İsterseniz sürebilirsiniz