Zencefilli Bisküvi / Ayşenur Altan




Zencefilli bisküviler çocukluğumun en sevdiğim tatlarında biri. Her ne kadar farklı baharatları tatlılarda kullanmayı pek sevmesekte aslında harika bir tat bırakıyorlar ağızda. Bu kıtır bisküviler şekilleriyle de tam kışa göre.. Kar kimileri için beklenen güzel zamanlardan biri olmuştur hep. Dışarıda lapa lapa kar yağarken sıcacık evimizde kahve veya sıcak süte eşlik eden bisküvilerin ve sevdiklerimizle sohbetin yeri ayrı, aranılan birşey.. Kızımla her ne kadar biz de karlı manzaraları iple çeksek, yağsa diye dua etsek te, ısınacak yeri olmayanlar, olsa bile parasızlıktaqn soba dahi yakamayanları, sıcak süt ve süslü bisküvileri bırakın ekmek bulmakta zorlananları düşününce dilim varmıyor kar yağsın diye dua etmeye, süslü şatafatlı sofralar kurmaya.. Hep dengede olmak, olmaya çalışmak, bir vücudun organları gibi olup çevremizdekilerin acılarını hissedebilmek bazen çok zor… Bunları yazmayı düşünmemiştim ama dökülüverdiler klavyeden dışarıda yağan kar gibi…

Gelelim bu güzel bisküvilerin tarifine…

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 125. gr. tereyağ
  • 3/4 (1 bardakta 2 parmak eksik) pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • yaklaşık 2 buçuk su bardağı un
  • 2 silme çay kaşığı karbonat
  • 1 silme tatlı kaşığı zencefil ve tarçın tozu
  • bisküvi kalıpları
  • arzuya göre şeker hamuru

zencefillibiskuviw

Yapılışı:

  1. Oda ısısındaki tereyağını ve şekeri krema gibi olana kadar çırpın.
  2. Yumurtayı ve sonrada pekmezi yedirin.
  3. 2 bardak unu kabartıcı ve baharatlarla birlikte eleyin.
  4. Teeryağı karışımına ekleyip yoğuırmaya başlayın. yarım bardak kadar daha un ekleyebilrisiniz. Toparlanmış ama hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın.
  5. Hamuru ikiye ayırıp disk şekli verin. Streçleyip buzdolabında yarım saat bekletin.
  6. Hafif unlu tezgahta merdane ile yaklaşık yarım cm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile kesip spatula yardımıyla tepsiye aralıklı olarak aktarın.
  7. 170C dereceli fırında yaklaşık 12 dakika kenarları hafif kızarana kadar pişirin. (birazcık orta kısmı yumuşak kalabilir.) Fırından alıp tel ızgaraya tranfer edip soğumaya bırakın.
  8. Videodaki gibi isterseniz şeker hamuru ile veya kıtır şeker sosla süsleyebilirsiniz.




İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)