Piramit Karnıbahar (Romanesco Broccoli) ve Renkli Karnabaharlar




Brokoligillerden bir bitki olan bu muhteşem görünüşlü sebzenin ilk kez 16. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan brokoli ve karnabaharın bir melezi olduğu söyleniyor. Sebze İngilizcede Romanesco Broccoli, Romanesco Caoliflower, Almanca’da Pyramidenblumenkohl: “pyramid cauliflower” olarak biliniyor. Türkiye’de ise piramit karnabahar, brokoli minare, Romanescu adıyla bazı manav ve pazarlarda bulabilirsiniz. Kendini tekrarlayan fraktal, matematiksel (sipral) yapısıyla göz alan bu bitkinin baş kısmındaki sarmal yapı Fibonacci sayı formülüne uyuyor.

Pişirilmesi: İtalyanların bu karnabahar çeşidi için farklı birçok tarifleri olsa da tüm dünyada klasik karnabahar gibi pişirilip servis edilebiliyor. Yine karnabahar ve brokolide olduğu gibi çok fazla pişirmek hoş olmayan bir görüntü ve tada sebep verebilir.

 

Karnabaharın 4 farklı renkte çeşitlerinin olduğunu biliyormuydunuz?

  1. Yaygın olarak bilinen beyaz karnabahar
  2. Minare ve Piramit olarak geçen yeşil karnabar
  3. Rengini bir antioksidan olan, kırmızı lahanada da bulunan anthocyanins den alan mor lahana
  4. Beyaz kardeşinden 25 kat daha fazla A vitamini bulunan turuncu karnabahar

Bütün bu karnabaharların güzel yapılmış bir salatada birleşince oluşacak renk cümbüşünü hayal edebiliyoruz…




2 yorum

  1. iyi günler..yeşil olanını “kristal karnabahar” ismiyle dikmen’ de bir manavda bulmuştum, bir daha da rastlayamadım. mor ve yeşil renkli karnabaharların türkiye’ de satıldığı herhangi bir yer hakkında fikriniz var mı?.

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)