Balkabaklı Ekmek




Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt
  • yaklaşık 1 su bardağı balkabağı püresi
  • 1/2 su bardağından 1 parmak az tozşeker
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı veya mısırözü yağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • yarım paketten az yaşmaya (15-20gr.) veya 1 yemek kaşığı kurumaya
  • arzuya göre 1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviziçi

Yapılışı:

  1. 1 ince dilim kabağı soyup doğrayın. Yıkadıktan sonra az suda yumuşayana kadar pişirin. (Eğer elinizde kabak tatlısı varsa tarifteki şekeri azaltıp kabak tatlısını püre yaparak kullanabilirsiniz.)
  2. Sütü elinizi hafif yakacak kadar ısıtıp bir kasede yaşmaya veya tozmaya ve 1 tatlı kaşığı tozşeker ile karıştırıp ezin ve 5 dakika köpükleşmesi için bekletin.
  3. Hamur yoğurma kabınıza mayayı, kalan şekeri ve yağı alıp karıştırın.
  4. Balkabağı püresi, 3 su bardağı kadar un ve tuz ilavesiyle yoğurmaya başlayın.
  5. Yumuşak faakt ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave etmeye devam edin. Kıvamı gelinde yaklaşık 4-5 dakika daha pürüzsüz bir hal alana kdar hamuru yoğurmaya devam edin.
  6. Top gibi yapıp nemli bir bez örterek 1 saat yada iki katına çıkana kadar mayalandırın.
  7. Tekrar havasını alıp yuvarlak ekmek şekli verin ve pişireceğiniz fırın tepsinize yapışmaması için biraz irmik serpip (veya tepsiyi yağlayın) hamuru yerleştirin.
  8. Tekrar oda sıcaklığına göre 30-45 dakika arası tepside mayalandırın. Keskin bir bıçakla bastırmadan bıçakla ortadan çizik atıp önceden ısıtılmış 200C dereceli fırında verin.
  9. 10 dakika sonra fırını 180C dereceye getirip altı iyice kızarıp pişene kadar (yaklaşık 45-60 dakika) tutup fırından alın.
  10. Biraz ılındıktan sonra kesip servis yapabilirsiniz.




2 yorum

  1. Çok basarilisiniz Rabbim daim etsin her zaman takipteyiz ancak benim kendime öz güvenim hiç yok yaptığınız tarifleri denemek istiyorum beğenmezler sizin gibi yapamam diye çok korkuyorum o yüzden cesaret edemiyorum bı önerimiz varmı aceba

    • Zehra hanım çok geç yazıyorum evet ama ulaşırsa diye cevaplamak istedim. Nasılsa görmemişim mesajınızı. Tabiki yapabilirsiniz. Bende ilk zamanlar mutfakta çok hata yaptım tecrübe ettim. İlk baklava yapana kadar uzun zaman geçti ziyan olursa diye 🙂 İnşallah bu geçen zamanda ilerletmişsinizdir bile. Sevgiler

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)