Site icon Ayşenur Altan – Kekevi.com

Tarhana Nasıl Yapılır? Tüm Ayrıntılarıyla Toz Tarhana Tarifi

Hiç tarhana yapmadıysanız bile bu tarifimle inşallah rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu yöntemle sebzesi bol, vitamini bol mis kokulu nefis tarhana çorbanızı yıl boyunca kendiniz pişirin. Tarhana yapmak için en uygun zaman güneşin ve sebzelerin bol olduğu Ağustos Eylül ayları olsa da her mevsim daha az oranda yapıp ekşittikten sonra hamur halinde derin dondurucuda porsiyonluk olarak da saklayabilirsiniz. Her türlü sorunuzu video altına bırakın yardımcı olmaya çalışırım.

Tarhana İçin Malzemeler:

Tarhana Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle tüm sebzeleri yıkayıp hazırlayın. Sebzelerin sığabileceği büyük bir tencereye soyulmuş soğanları dörde bölüp yerleştirin.Üzerine kapya biberleri ve sonra da yeşil biberleri çekirdeklerinden ayıklayıp irice doğrayıp ilave edin.
  2. Çeyrek çay bardağı su ekleyip orta ateşte ocağa alın ve kapağını kapatın.
  3. Domatesleri kabuklarını soymadan aynı şekilde gelişi güzel dörde bölüp biberleri üstüne ekleyin ve yaklaşık 15-20 dakika sebzeler suyunu alta salıp sönene kadar kısık ateşte haşlayın.
  4. Diriliği giden ve suyunu salan sebzeleri kevgirle bir süzgece aktarın. Elde kalan suyu çorbalara yemeklere kullanabilirsiniz. Bu suyu süzmenin amacı tarhanamız için olabildiğince az un kullanmak
  5. Sebzeleri mutfak robotundan veya blenderdan geçirerek püre haline getirip yeniden tencereye veya tarhananınızı yapıp bekleteceğiniz geniş hamur yoğurma kabına alın. 
  6. Nohutları ve yeşillikleri de çekip karışıma ekleyin.
  7. Sebzelerin üzerine süzülmüş yoğurdu ekleyin. Evde kendi yaptığını yoğurdu ince tel süzgece veya temiz bir mutfak tülbentine koyarak kendiniz de süzebilirsiniz. Çok fazla süzdürüp iyice kurutmayın. En son 2 yemek kaşığı tuz, 1-2 yemek kaşığı boy otunu ilave edip karıştırın.
  8. Sebze,sıvı ve baharatlar bitti. Sıra unumuzu ekleyip mayalamada. Önce 1 kilo kadar ilave edebilirsiniz. Unun üzerine 1 kuru mayayı ekleyip elinizle zor karışan yapışkan ama katıya dönük bir hamur olana kadar (yaklaşık 2 kilo) un ekleyip yoğurmaya devam edin. Hazır olan tarhananın üstünü kapatıp her gün kontrol edip karıştırarak 10 gün kadar bekletin. Eğer çok ekşi sevmiyorsanız bir iki gün belki azaltabilirsiniz. Ancak tadının çıkması için zaman tanımanız önemli.. Eğer ilk günler çok fazla sulanırsa içine un takviyesi yapabilirsiniz. Ayarı yaptıktan sonra tadının bozulmaması için daha fazla un eklemekten kaçının
  9. Tarhana olduktan sonra temiz bir PAMUKLU mutfak bezi veya çarşafı evinizin güneş alan bir yerine (orada en az birkaç gün kalacağını düşünerek hesaplayın:) tercihen geniş masaya serip kaşık kaşık tarhanayı döküp yayın.
  10. Eğer güneşli havalarda ise ertesi gün tarhana parçalarının üzeri kuruyacaktır. Ters çevirip kurutmaya devam edin.
  11. Bir süre sonra hala yumuşak ama elinizle parçalanır hale gelince parçalara ayırıp biraz daha kurumasını sağlayın. Bu süreç yaşadığınız yerin nemli olup olmamasına, evin güneş görmesine göre değişir. Mutlaka arada kontrol edin. Artık elinizle veya kevgirle geçirdiğinizde ufalanıyor ama hamur hali kalmamışsa tarhananızı öğütmenin zamanı gelmiştir. 
  12. Mutfak robotuna alıp çekerek toz haline getirin. İri elekten geçirip kalanları tekrar geçirerek bir süre daha (havaya göre 4-7 gün) yine mutfak bezinde kuruttuktan sonra hava alan bir bez torbada veya saklama kabında buzdolabında saklayabilirsiniz.
Exit mobile version