Site icon Ayşenur Altan – Kekevi.com

Kolay Anlatımla Süper AŞURE Tarifim✔️ Lezzetli Aşure İçin Ayrıntılı Mutlaka İzleyin | Ayşenur Altan

Aşure yapmak gerçekten kolay, ilk defa yapacak için basit anlattım. Ölçülerini tam olarak paylaşacağım. Alternatif tariflere, malzemelere de değindim. Yorumlarınızı varsa sizin eklediğiniz farklı malzemeleri siz de paylaşın 🙂 İyi seyirler..

Aşure İçin Malzemeler: (Yaklaşık 30 kase)

Aşure Nasıl Yapılır?:

  1. Aşurelik buğdayı ve pirinci yıkayıp aşureyi yapacağınız tencereye alın. Üzerine geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın.
  2. Kaynadıktan sonra ilk suyunu döküp tekrar su ilave edin ve bir taşım daha kaynatın ve böyle bir gece bekletin.
  3. FAsulye ve nohutuda üzerini bolca geçecek kadar su ekleyip ertesi güne kadar bekletin.
  4. Ertesi gün buğday ve pirinç şişmiş olacaktır. Ocağı açıp tekrar üzerine bolca su koyup kaynamaya bırakın. Bakliyatlarıda beraber ayrı bir ufak tencerede pişmeye bırakın.
  5. Kuru meyveleri birlikte bir kaba alıp sıcak su üzerini geçecek kadar koyup bekletin.
  6. Buğday nişastayı salıp kıvamlı bir hal alınca (videoyu izleyin:) pişmek üzere olan nohut ve fasülyeleri ekleyin. Eğer isterseniz konserve de kullanabilir veya derin dondurucuda haşlanmış varsa ilave edebilirsiniz.
  7. Çorba yapacaksanız bu karışımdan 4-5 kepçe bir kaseye ayırın. (Tarif burada)
  8. Arzuya göre portakal kabuğu rendesi, kuru meyveleri suyu ile birlikte, kullanıyorsanız tarçın veya karanfil tanesi ekleyin. (karanfil şanslı kişinin ağzına gelmesin isterseniz, ufak bir cezvede kaynatıp suyunu ekleyin:)
  9. Gerektikçe su ilave edip ayarlayın.
  10. En son şekerini damak tadınıza göre ilave edin. Eriyip bir 5 dakika daha kaynayınca gerekirse normalde biraz cıvık olacak şekilde kaynamış su takviyesi yapıp bir taşım daha kaynatıp altını kapatın.
  11. .Kaa selere aktarıp ılındıktan sonra malzemelerle süsleyin.
  12. Aşurelik buğdayı ve pirinci yıkayıp aşureyi yapacağınız tencereye alın. Üzerine geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın.
  13. Kaynadıktan sonra altını kapatıp kapağını kapatın ve böyle bir gece bekletin.
  14. Ertesi gün buğday ve pirinç şişmiş olacaktır. Ocağı açıp tekrar üzerine bolca su koyup kaynamaya bırakın.
  15. Kuru meyveleri birlikte bir kaba alıp sıcak su üzerini geçecek kadar koyup bekletin.
  16. Buğday nişastayı salıp kıvamlı bir hal alınca (videoyu izleyin:) varsa buzluktan 1er kase nohut ve fasulyeyi ilave edin. (İsterseniz ufak birer konserve alabilir vey aonlarıda geceden ıslatıp ayrı ayrı pişirip ilave edebilirsiniz)
  17. Çorba yapacaksanız bu karışımdan 4-5 kepçe bir kaseye ayırın. (Tarif yarın yayında olacak)
  18. Portakal kabuğu rendesi, kuru meyveleri suyu ile birlikte, kullanıyorsanız tarçın veya karanfil tanesi ekleyin. (karanfil şanslı kişinin ağzına gelmesin isterseniz, ufak bir cezvede kaynatıp suyunu ekleyin:)
  19. Gerektikçe su ilave edip ayarlayın.
  20. En son kestaneleri ve biraz suda açtığınız nişastayı ekleyip bir taşım daha kaynatın ve kaselere aktarıp soğumaya bırakın.
  21. Ilındıktan sonra malzemelerle süsleyin. (süsleme videomu da izleyebilirsiniz)

Kaynaklarda geçtiğine göre ise bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Allah Hz. Musa’ya (a.s.) aşura gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağı’nın üzerine aşure gününde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından aşure günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi aşura günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf (as) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan aşura günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud’un (a.s) tövbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim’in (a.s.) oğlu Hz. İsmail (as) doğmuştur.

9. Hz. Yakub’un (a.s.) oğlu Hz.Yusuf (as)’ın hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. (bk. Diyarbekri, Tarihu’l-hamis, 1/360; Sahih-i Müslim Şerhi 6/140)

Bu yüzdendir ki, hemen bütün İslâm ülkelerinde 10 Muharrem’de çeşitli tahılların bir araya getirilerek yapıldığı aşure tatlısı yapılır, bu tarihî hâdiselerin hatırlanması mânasında sevinçli ve neşeli günler yaşanır, eş dosta aşure yedirme âdeti devam eder.

Aslında böyle bir tatlı İslâmî bakımdan ne emredilir, ne de nehiy… Yâni, ne yapana yapma denir, ne yapmayana yap… Anlayış ve âdet mes’elesi…

Nûh Aleyhisselâm’ın gemisinden karaya çıktığı günü, geride kalan çeşitli tahılları bir araya getirip de pişirdiği şükür tatlısının hatırlanması mânasında yapılan aşureler, herhalde gönüllerde bir canlanma, çoraklaşan maddî hayatımızda bir tebessüme imkân vermektedir. Kendi gibi, mânası da tatlıdır.

Hz. Peygamber (asv) Medîne`ye geldiği zaman Yahudilerin aşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şöyle dediler:

“Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız.” dediler. Hz. Peygamber; “Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız.” dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI/308, 309)

Aşure günü ve Muharrem ayının önemi ile ilgili yazı: https://sorularlaislamiyet.com/blog/asure-gunu-asure-orucu-ve-asure-tatlisi-hakkinda-bilgi-verir-misiniz-asure-gunu-yas-tutmanin

Exit mobile version