Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?




Kütür Kütür ve suyu berrak bir lahana turşusuna kim hayır diyebilir? 🙂 Turşu yapımını en basit haliyle anlatmaya çalıştım. Bu tarifler turşunuzu deneyin inşallah lezzetini seveceksiniz. Sizinde yöntemleriniz varsa onları da yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Lahana Turşusu İçin Malzemeler: (3 Litrelik Kavanoz)

  • 1 büyük turşuluk sert lahana
  • 3 litrelik cam turşu kavanozu (Daha ufak kavanozlara da bölebilirsiniz)
  • Lahanaları ovmak için 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Turşu Suyu İçin:
  • 1 buçuk su bardağı üzüm sirkesi (250ml lik bardak ile)
  • 3 yemek kaşığı doluca kaya tuzu
  • lahanalar yerleştirildikten sonra üzerini dolduracak kadar içme suyu veya kaynamış soğutulmuş su
  • 5 parça limon tuzu
  • 1 baş sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • Turşunun üzerini kapatmak için varsa temiz yayvan taş veya buzdolabı poşeti

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

  1. Lahananızı mutlaka turşuluk sert olanlarından seçin. İyice yıkayıp ikiye bölün. Orta boy karelere doğrayıp geniş bir tepsi veya kaba aktarın. Aktarırken 2 yemek kaşığı kaya tuzunu aralarına serpiştirip ovalayın. Ben kaya tuzunun rahat erimesi için biraz havanda dövüp incelttim.
  2. Lahanaların üzerini kapatıp bir gece bekletin. Bu sayede suyunu salıp biraz sönmüş olacaklar. Bu, turşu kavanozuna daha fazla lahana almamızı sağlayacak.
  3. Temiz kavanozun içine biraz sönen lahana parçalarını, alta süzülen suyunu dibinde bırakacak şekilde yerleştirmeye başlayın. Aralarda birkaç diş sarımsak serpiştirin. Yerleştiriken iyice bastırıp boş yer bırakmadan mümkün olduğunca doldurmaya çalışın.
  4. Lahanaların üzerine 1 buçuk su bardağı üzüm sirkesini boşaltın. Üzerini içme suyu veya kaynayıp soğutulmuş su ile tamamlayın.
  5. Suyu tekrar ayrı bir kaba boşaltın. Böylelikle turşu suyumuz artmayacak. Şimdi tuzunu ekleyip ayarlama yapabiliriz:
  6. Kaya tuzunu elinizde varsa havanda biraz döverek inceltin. (Daha rahat erimesi için) Ben 3 yemek kaşığı ekledim. Ekledikten sonra tadına bakın. Normalden biraz daha tuzlu olması gerekiyor. Buna göre ayarlamanızı yapabilirsiniz.
  7. En son içine 4-5 parça limon tuzu ekleyip tuz ve limon tuzu eriyene kadar kaşıkla karıştırın ve kavanozun içine geri boşaltın.
  8. Lahanaların üstüne yarım demette koku vermesi için maydanoz sıkıştırın. Eğer elinizde varsa yayvan bir turşu taşını üstüne kapatıp tüm lahanaların su ile kaplanmasını ve hava almamasını sağlayın. Bu iş için temiz kullanılmamış içine girecek ebatta kül tablası kullananlar varmış oda denenebilir. Buzdolabı poşetine biraz su koyup bağlayarakta bir alan oluşturabilirsiniz ama taş, porselen veya cam daha sağlıklı olacaktır.
  9. Turşunuzu serin bir yerde 2-3 hafta kadar bekletip tadına bakarak olduysa afiyetle yemeye başlayabilirsiniz. Bekledikçe daha güzel oluyor…
    Tariflerimi kaçırmamak için kanalımı takibe alın: http://www.youtube.com/user/nuraltan?sub_confirmation=1




1 yorum

1 geri izleme / bildirim

  1. 30 Dakikada Akşam Yemeği Menüsü | Ayşenur Altan - Kekevi.com

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)