Çikolatalı Çilekli Pasta




cileklipasta

Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1/2 su bardağı çikolata damlası veya eşdeğerde 100gr. Pasta için kullanılan çikolata
  • 2 büyük yumurta (akı sarısından ayrılmış)
  • 1+ 1/3 su bardağı tozşeker
  • 125gr. (1 çubuk) tereyağı veya margarin
  • 2+ 1/4 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sour cream (veya kati yoğurt)
  • 1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 silme tatlı kaşığı karbonat
  • (arzuya göre) 1 tatlı kaşığı gülsuyu
  • 1/2 cay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Truffle Kreması için:

  • 2+ 1/2 su bardağı pudra sekeri (confectioners sugar)
  • 1/4 su bardağı çiğ krema (heavy or wipping cream)
  • 1/2 su bardağı çikolata damlası
  • 6 silme yemek kaşığı (3/4 çubuk) tereyağı veya margarin

Üst Glazur (glaze) için:

  • 1/2 su bardağı çiğ krema (heavy cream)
  • 1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı çikolata damlası

Arasına:

  • 500gr. kadar çilek, arzuya göre keki ıslatmak için sut

Yapılışı:

  1. Ufak bir sos tenceresinde ocağın en kısık ateşli ayarında sıkça karıştırarak çikolatayı eritin. Altını kapatıp ılınmaya bırakın.
  2. Bir kasede yumurta aklarını kopuk gibi ve kati olana kadar çırpın.
  3. Başka geniş bir kasede yumurta sarıları, seker ve oda ısısındaki tereyağını yüksek hızda mikserle iyice kabarana kadar (yaklaşık 5 dakika) çırpın.
  4. Mikserin hızını azaltıp erimiş çikolatayı, sour cream veya yoğurdu, un, kabartma tozu, karbonat, tuz, 1 bardak su ve gülsuyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  5. yaklaşık 2 dakika karışana kadar çırptıktan sonra spatula veya büyük bir kaşık yardımı ile kopuk haline getirdiğiniz yumurta akını havasını indirmeden karıştırın.
  6. Kelepçeli kalıbınızı* yağlayıp unladıktan sonra hamuru döküp 350F/175C dereceli fırında yaklaşık 45 dakika parmağınızla keke dokunduğunuzda sünger gibi geri gelecek hale gelene kadar pişirin.
  7. Fırından alıp hafifçe ılındıktan sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip kalıbın kelepçeli yan tarafını çıkarın. Alt kısmini kekten ayırmayın.
  8. Kremayı hazırlayın: Orta büyüklükte bir sos tenceresinde 1/2 su bardağı çikolata damlasını çok kısık ateşte spatula veya kasıkla sürekli karıştırarak eritin. hafifçe ılındıktan sonra kasık yardımı ile pudra sekerini, yağı ve 1/4 su bardağı çiğ kremayı ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıp kremanızı hazır hale getirin.
  9. Glazur için: Yine sos tenceresinde çok kısık ateşte çiğ kremayı ve çikolata damlalarını çikolata edilip sos biraz katılaşana kadar karıştırın. Sosu kullanana kadar ilik tutmaya özen gösterin.

Pastanın Bir araya getirilmesi:

  1. Kekinizi tırtıllı bıçakla iki kere enlemesine kesip uç parça elde edin. Daha sonradan pastayı servis tabağına aktarabilmek için kelepçeli kek kalıbının tabanını çıkarmadan başka bir tepsi üstünde duran tel ızgaranın üstüne pastanın alt parçasını yerleştirin.(tepsi üstüne yerleştirilmiş ızgara sayesinde kekten akan fazla Glazur tepsiye geçecek ve yeniden kullanabileceksiniz)
  2. (İsterseniz bu aşamada keklerinizi fırça yardımıyla sütle biraz ıslatabilirsiniz. )Hazırladığınız Truffle kremasından bir miktar üstüne sürüp bıçakla veya spatula ile yayin. Ustlerine çok kalin olmamasi için ortadan ikiye enlemesine kesilmis cilekleri fazla doldurmadan aralikli dizin.
  3. Ustune ikinci kat keki koyup ayni islemi tekrarlayin. (Bu asamada isterseniz truffle kremadan 1/2 su bardağı kadar ayirip ustune torba ve yildiz uç ile sus yapmak için ayirabilirsiniz. Fotografta kullanilmadi.)
  4. Kalan kekide düzgünce krema ve çileklerin üzerine yerleştirdikten sonra ilik halde duran glazürünüzü tencereden kekin ortasına döküp genişçe bir bıçak yardımı ile (veya asil olarak pastacıların kullandığı düzeltme spatulası ile) sosu kekin her tarafına yayın. Aşağı akan kısımlarıda yine bıçakla kenarlara sürerek pastayı tamamen sosla kaplayın. Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca elinizi çabuk tutup sos katılaşmadan düzgün bir yüzey elde ettikten sonra daha fazla sosla oynamayın.
  5. çilek yarımları ile pastanın kenarlarını süsleyin. Ayırdıysanız Truffle kremayı sıkma torbasına koyup çileklerin arasına sikip süsleyin.
  6. Buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

*Eğer kelepçeli kek kalıbınız yoksa normal yuvarlak kek kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra keki pişirin. Ilındıktan sonra yine uç parçaya kesin. Kalınca bir kartondan kekinizle ayni büyüklükte bir yuvarlak kesip kartonu alüminyum folyo ile kaplayın. Kekin ilk taban parçasını bu kalıba yerleştirdikten sonra tel ızgaraya koyup diğer işlemlere devam edin.





İlk yorum yapan olun

Tarif hakkında yorumunuzu almak isterim :)